Vastine: Ilmastonmuutosta ei torjuta syyllistämällä

Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii toimia maailmanlaajuisesti, myös Suomelta. Päästöjä on vähennettävä ja hiiltä sidottava ilmakehästä nykyistä enemmän. Toivoa kuitenkin on. Nyt ei pidä heittää hanskoja tiskiin.

Savonmaan toimittaja Kari Tegelberg vertasi kirjoituksessaan (20.2.) Suomen hiilijalanjälkeä maailman suurimpiin maihin. Moni saattaakin miettiä, mitä väliä minun teoillani on, kun Intiassa tehtaat saastuttavat ilmakehää paljon enemmän. Todellisuudessa länsimainen elämäntapa on kaikkein kuluttavinta maapallon kestävyyttä ajatellen. Keskiverto suomalainen tuottaa hiilidioksidia yli 10 000 kiloa vuodessa, mikä on kuusinkertainen määrä intialaisiin verrattuna. Nyt ei kannata syyllistyä, mutta ei syyttää muitakaan. 

Me suomalaiset ansaitsemme hatunnoston siitä, että olemme lisänneet muovin kierrätystä, vähentäneet lihan syöntiämme ja pohtineet kotiemme lämmitysratkaisuja. 

Uusiutuvaan energiaan satsaamalla saamme helpoimmin myös niitä kaivattuja työpaikkoja maahamme. Meille koituu suoraa hyötyä ilmastoystävällisen teknologian kehittämisestä, sillä sille on maailmalla lähes loputtomat markkinat. Koko Euroopassa uusiutuvan energian alalle on syntynyt jo nyt eniten uusia työpaikkoja.

Tietoa ja toivoa on. Nyt tarvitaan tekoja. Oikea ratkaisu ei ole moittia toisiamme elintavoistamme, vaan vaatia päättäjiltä reilumpia tekoja ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Ympäristöystävällisistä valinnoista pitää tehdä järjestelmällisesti halvempia ja helpompia. Sauna pitää jatkossakin voida lämmittää hyvällä omallatunnolla ja nauttien. Kuivaa puuta kannattaa silti käyttää.